En liten kommentar till texten nedan: Det är inte individen som ska lära sig att hantera orealistiska krav det är jag tydlig med under mina föreläsningar. En del arbetsgivare kan skicka folk på stresshantering utan att ha för avsikt att förändra de omständigheter som skapar negativ stress. Det funkar sällan. Under alla de år som jag har jobbat med stresshantering och arbetslivsfrågor är att ta detta ansvar en del av dealen. Jag vill bidra med tekniker och förhållningssätt som kan hjälpa och stärka chefer i att gå en hållbar riktning i en branch som jag vet har stora utmaningar på detta område.
Alltid när jag handleder, föreläser och pratar om bemötande uppmuntrar jag till att ställa frågan ”varför gör du som du gör?” och ”varför tror du att andra gör som de gör?” – gör en beteendeanalys med mig! En beteendeanalys är en kartläggning mellan individ och omgivning. En beteendeanalys tar hänsyn till att varje individ är unik samtidigt som man kan förstå hen utifrån allmängiltiga principer som förenar mänskligt fungerande. Det krävs givetvis en god kännedom om dessa – vilket en god KBT-terapeut har. Jag har sett hur användandet av KBT-strategier och kunskap om beteendeanalysen stärker människor jag jobbar med, både klienter, medarbetare och chefer. Att få förståelse för sitt eget och andras beteende gör vårt samhälle till ett snällare samhälle.
Därför är jag glad över att i ett pedagogiskt upplägg kan dela med mig av kunskap om KBT och beteendeanalysen till alla som vill! Varmt välkomna!
Anmälan för öppna kurser se länk nedan! För riktade kurser kontakta mig på agnes@psykologalliansen.se
Att jobba terapeutiskt med äldre personer är kanske en av de mest spännande och berikande uppgifterna man kan ha som psykolog, tycker jag. Kom ihåg då att denna grupp är den som ofta förbises när det kommer till möjligheten att få psykoterapi. Därför känns det extra meningsfullt att återigen få sprida kunskap om detta område:
Linda Palmgren, VD på Starcom och DIHM-alumn, berättar i en intervju för IHM-business school om mental frånvaro och att hon har hört att Googles ledningsgrupp har som rutin att meditera inför varje stort beslut. Det stämmer som jag förstår det och själv har jag konkret medverkat på olika sätt till att bidra med att införa strategier för att underlätta och stimulera mental närvaro, medveten närvaro och fokus på olika företag. Inte sällan möts t ex begreppet ”mindfulness” med ett spontant motstånd, vilket jag förstår och tycker är naturligt bland annat med tanke på att begreppet har gått i inflation pga. en rad missrepresentationer.
Jag tror på tillhandahållandet av strategier som ger belöning i form av att man känner sig mer vaken och tillfreds, istället för på förbud eller pekpinnar om hur ”farliga våra gadgets är för oss” eller för den delen bilden av att man måste vara ljuv, avslappnad och härlig hela tiden – ytterligare ett led i en livsstilsfascism som riskerar att hamna under all annan prestationsstress. Strategier att aktivera sitt sk. lugn- och rosystem för att hjälpa hjärnan till återhämtning och därmed till bättre uppmärksamhet, där det behövs – dvs. någon sorts ursprunglig definition av medveten närvaro/mindfulness/mental närvaro – är motiverande för de allra flesta. Men alla måste få chansen att hitta sin stil och preferens.
Det intressanta är att de personer som jag har träffat som initialt känt motstånd för den här typen av träning är de som sedan använder verktygen mest och som är mest positiva. Precis som jag själv då som för länge sedan under studenttiden stängde in mig på toaletten när klassen skulle öva sig i ”mindful walking”. Därför tillhandahåller jag dessa närvarometoder med en förförståelse för alla de där ute som behöver en annan ingång.
Jag kommer aldrig att glömma mina fantastiska vuxna ADHD-patienter som gick i mina DBT-grupper som tillskansade sig metoderna i mindfulness (som ingick i DBT-programmet och som jag lärde ut) på ett närmast genialiskt och inspirerande sätt – jag som själv hade det svårt med implementeringen. Tack vare deras arbete med uppmärksamhetsträning bestämde jag mig för att vända metoden mot mig själv under en period och lära mig själv det som jag själv lär ut. Pröva du med! Hör av er om ni vill höra mer om hur detta kan gå till!